Digitaal Doordacht

Digitaal Doordacht

In Digitaal Doordacht' gaan we in gesprek met diverse professionals uit de IT/ICT sector. Met thema's als innovaties, trends, evoluties en uitdagingen. Van cybersecurity tot AI in het algemeen. Maar ook de ethische normen van gerichte AI-toepassing zoals chatGPT.

Over tekorten in de arbeidsmarkt aan gespecialiseerde IT-profielen wat impact heeft op de concurrentiepositie van Vlaamse bedrijven. Of heel specifiek het mannenwereldje van IT dat talentvolle vrouwen nog steeds afschrikt waardoor we groeikansen voor de Vlaamse ITsector links laten liggen. Van cloud computing tot academische innovaties zoals 'breincomputers'. We besteden ook aandacht aan het menselijke aspect van IT.

Met 'Digitaal Doordacht' kijken we door een breedhoeklens op de IT/ICT sector, vandaag én morgen.

  • Episode 1: De rol van de CIO
  • Episode 2: War for IT-talent
  • Episode 3: Ethische code voor AI
  • Episode 4: Cybersecurity
  • Episode 5: Change Management
  • Episode 6: Genderongelijkheid
  • Episode 7: Ethisch hacken

De rol van de CIO

Episode 1
Danielle Jacobs
Hoe ziet het profiel van een CIO eruit vandaag? Zit de IT afdeling nog steeds in een ivoren toren binnen een bedrijf? Danielle Jacobs, CEO van Beltug, heeft een uitgebreid helicopterzicht over de IT/ICT-sector. Voor haar is het duidelijk dat vandaag de rol van de CIO geheel veranderd is. Een allround visie en strategisch inzicht zijn noodzakelijk om het digitale toe te passen op verschillende manieren in de gehele organisatie.

War for IT-talent

Episode 2
Kristof Van der Stadt
De pandemie heeft de arbeidsmarkt veranderd en IT-professionals zijn nu moeilijker te vinden. Bedrijven hebben moeite om de juiste vaardigheden voor hun projecten te vinden. Omscholing binnen bedrijven en talent zoeken in het buitenland zijn mogelijke oplossingen, maar er blijven uitdagingen. AI kan helpen, maar we hebben een mix van inspanningen nodig om het imago van de IT-sector op te poetsen, meer vrouwelijk talent aan te trekken en onze buurlanden in te halen in deze snel veranderende technologiewereld.

Ethische code voor AI

Episode 3
Magali Feys
AI biedt veel kansen voor de toekomst, maar roept ook ethische vragen, bedreigingen en uitdagingen op. Het is van belang dat we kritisch blijven evalueren en mee blijven evolueren, zodat we op een veilige en verantwoorde manier gebruik kunnen maken van AI.

Cybersecurity

Episode 4
Kathy Galloy
Wist je dat?  Er 100 cyberaanvallen per dag plaatsvinden in België? Dit aantal zal voorlopig niet afnemen, integendeel. Het is niet meer de vraag of een bedrijf aangevallen zal worden, het is wanneer! Naast een immense imagoschade, zijn de risico's op een zware financiële kost bij een cyberaanval reëel.

Change Management

Episode 5
Rik Vera
Verandering is onvermijdelijk in onze wereld en organisaties moeten zich voortdurend aanpassen om relevant te blijven. Change management, dat is het proces, gericht op het beheersen en begeleiden van die veranderingen binnen organisaties. Ze moeten niet enkel soepel verlopen, ook de gewenste resultaten opleveren.

Genderongelijkheid

Episode 6
Elke Kraemer
De IT-sector is hoofdzakelijk een mannenbastion. Zo'n 75% van de aanwervingen verloopt via via. Maar wat als je een vrouwelijke werkzoekende bent in de IT-sector, met een netwerk dat hoofdzakelijk bestaat uit mannen. Weinig kans dat via via ook iets oplevert.

Ethisch hacken

Episode 7
Erwin Geirnaert
Bedrijven en individuen moeten zich bewust zijn van de toenemende dreiging van cyberaanvallen en constant waakzaam zijn. Erwin Geirnaert benadrukt het belang van privacy-overeenkomsten en niet-openbaarmakingsovereenkomsten bij ethisch hacken, een stapgewijze aanpak en gegevensback-up.

Danielle Jacobs

Digitaal Doordacht

Episode 1: De rol van de CIO

00 : 00 / 00:00
00:00